Skip to main content

Política

El PSC recupera l’hegemonia; ERC, segona i Vox, tercera

  • Josep M. Roca

Raúl Moreno (PSC) i Ana Balsera (ERC) seran els diputats colomencs a la XIII legislatura del Parlament de Catalunya. A ells pot afegir-se Josep Costa (Junts) que és treballador municipal –advocat- en excedència per la seva activitat política i que ocupa el lloc 17 en la llista del seu partit -ha tret 16 diputats- que encapçala Carles Puigdemont, que per raons òbvies no recollirà l’acta.

A Catalunya, hi ha un empat tècnic entre PSC, ERC i Junts (33, 33 i 32 escons) que permet qualsevol opció de pacte (d’independentistes, tripartit, en minoria...)  i fins i tot de repetició d’eleccions si no hi ha acords.

Dimas Gragera (C’s) que era diputar al Parlament era en l’anterior legislatura no ha revalidat l’escó. I és que la caiguda de Ciutadans ha estat estrepitosa a tot el país. També a Santa Coloma on va ser la força més votada –i amb set mil vots de diferència- en les anteriors eleccions de desembre de 2017. El seu retorn a la política local podria acabar activant el càrrec de Cap de l’oposició, que el seu grup municipal no va voler activar.

Menys del 45 per cent de participació

La dada més destacable d’aquests comicis és la gran abstenció, el 55,58% quan es portaven escrutats el 100% dels vots, moment en que s’ha tancat aquesta crònica d’urgència.

És una de les participacions electorals més baixes. Això ha fet que la majoria de partits hagin perdut vots, tot i que el percentatge hagi pogut pujar respecte al 2017.

La baixada de Ciutadans ha suposat la recuperació del PSC que tot i no arribar als vots del 2017 (es queda amb 14.000 clavats, 589 menys), suma un 17,93% més de suport percentual a la ciutat. L’efecte Illa ha permès als socialistes colomencs tornar a ser la força més votada.

ERC passa a la ser la segona força de la ciutat amb el 14,93% dels votos, 5.015, tot i que tres mil menys que al 2017. La formació republicana també millora en percentatge respecte al 2017.

Vox es converteix en la tercera força amb un 9,88 per cent dels vots ha tret 3.296 vots. En Comú Podem, amb 23 vots menys, 3.296, és la quarta força. 

Ciutadans ha perdut quasi dinou mil vots i n'obtè 2.850. Junts x Catalunya es queda amb 1.601.

Les xifres oficials podeu trobar-les clickant aquí.