Skip to main content

Política

Alcaldes del Barcelonès Nord reclamen visibilitat

  • Josep M. Roca

L'alcaldessa Núria Parlon, i els alcaldes de Sant Adrià, Joan Callau, i Badalona, Xavier Garcia Albiol, han presentat aquest migdia, a la Sala Pinós de la Biblioteca Font de La Mina de Sant Adrià de Besós, el Manifest “Aliança per a la recuperació de la comarca del Barcelonès Nord-Besòs”. Era el darrer acte de l’alcalde amfitrió que hores després deixava el seu lloc a Filomena Cañete en un ple municipal, que també era a l'acte.

Els alcaldes han destacat la desaparició del consell comarcal del Barcelonès el desembre de 2019, que ha deixat els municipis de l’esquerra del Besòs sense una estructura institucional de coordinació.

 Els tres municipi, que representen 381.007 ciutadans (dades Idescat 2020) demanen una interlocució amb la Generalitat de Catalunya i la resta d’administracions públiques, incloses les de l’àmbit europeu. Tots tres municipis estan preocupats per superar les dificultats en la gestió de serveis d’abast comarcal i obtenir els recursos per impulsar polítiques estratègiques per al desenvolupament d’aquest territori.

Els mandataris de Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma han remarcat en llurs parlaments que la pandèmia ha posat al descobert les mancances i les oportunitats d’un territori castigat i empobrit econòmicament i que no ha estat el destí de les inversions fetes els darrers 30 anys per la Generalitat de Catalunya.

El Manifest presentat avui, poder aprofitar els potencials que aquest territori té i es reclamen plans d’actuacions i inversions estratègiques que donin “oportunitats de progrés i feina, amb una reindustrialització i amb una atracció d’inversions per tal de generar ocupació.

El Manifest presentat reclama un marc “supralocal que vagi més enllà de la riba del Besòs” i que és del tot necessari un lideratge metropolità per a desenvolupar projectes estratègics de desenvolupament econòmic i social.

Núria Parlon, ha dit que “per sobre de diferències ideològiques volem que Generalitat i l’Estat ens tinguin presents en dotar-nos de recursos i en oferir-nos el suport per a projectes i estratègies de desenvolupament econòmic i social, amb els estralls de la pandèmia, aquest territori no pot esperar més”. A més, l’alcaldessa ha reclamat una “Llei integral de barris que ajudi a tots els ajuntaments a abordar les qüestions d’urbanisme, socials, d’ocupació i de seguretat que ens afecta al conjunt d’ajuntaments”.

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha destacat que “reclamem el reconeixement i el suport que ens mereixem, volem situar els nostres municipis al lloc que els pertoca i no ens resignem al paper de convertir-nos en el traster metropolità d’allò que no agradi a la capital”. “Tenim una realitat de pobresa i d’atur, però també creiem fermament que som un territori de grans oportunitats i potencialitats que podem portar més enllà de l’àmbit metropolità”.

Per a l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, aquesta aliança dels tres municipis és “una crida perquè ens facin cas, és la millor manera de buscar complicitats i suports per a projectes comuns que millorin les condicions econòmiques i socials d’aquest territori”.

Els alcaldes han decidit mantenir en unes setmanes trobades amb les principals institucions de Catalunya i de l’Estat per escenificar aquesta visualització.