Skip to main content

Política

El ple aprova demà dilluns un pressupost de 114,5 milions

  • J.M.Roca

Aquet dilluns 16 de novembre hi haurà un Ple Extraordinari per aprovar inicialment els pressupostos de l’Ajuntament per a l’any 2021. El govern ha esperat fins a darrera hora per tancar les partides intentant saber del cert amb quins ingressos podria comptar, especialment als que han de venir de l’Estat.

La caiguda de la despesa comuna (IVA, Tabac, etc...) reduirà els ingressos habituals per impostos. També s’abaixaran els ingressos per impostos de caràcter local pel tancament de molts sectors de l’economia i per la condonació d’impostos a la restauració i altres sectors. Amb tot, el pressupost del consistori encara pujarà en 2,6 milions respecte a 2020 per arribar als 114,25 milions, segons ha pogut saber El mirall.net.

L’aprovació aquest dilluns és essencial per fer-ho dins el temps legal i evitar el col·lapse, ja que en cas contrari s’haurien de prorrogar.

Creixen les partides socials -servei de menjar, allotjament i altres-, que seran força més altes (de fet ja han pujat aquest any), així com la neteja i les mesures sanitàries obligatòries a causa de la pandèmia de la Covid-19. Només en neteja, l’augment pressupostari serà d’1,4 milions i el cost dels serveis socials tindran un increment similar. Cal afegir les ajudes que es fan a treballadors i empresaris dels sectors afectats.

Caldran més diners per mantenir les polítiques d’habitatge que s’han endegat amb els acords amb la Sareb per comprar-li pisos o l’acabament del Miguel Hernández. I serà molt important l’augment en el capítol 1, el de personal, que augmentarà un 4 per cent, el que suposa quasi 2,5 milions.

Per quadrar els números s’hauran de disminuir partides de despeses en activitats que no són bàsiques o que es preveu que no seran operatives, com la de Festa Major i moltes activitats culturals. Les partides baixaran en molts departaments. I no hi haurà diners per fer inversions de manera directa, així que les que hi hagi hauran de ser amb subvencions de les administracions superiors. 

Les multes generades per la Covid, el recàrrec per pisos buits i algunes aportacions de deutes pendents que no s’havien cobrat -com les escoles bressol- seran ingressos nous.

Quant a les inversions, L’AMB té la intenció d’aprovar un pla per invertir de manera especial en una sèrie de projectes que s’hauran de presentar i podrien aportar 7,5 milions d’euros a la ciutat, segons càlculs de l’equip de govern.