Skip to main content

Actualitat

Es recuperen 16.000 litres d'aigua diaris de Les Oliveres

  • Marina Tovar

Santa Coloma continua avançant per a solucionar la gran fugida d'aigua de Les Oliveres. A principis de març, el consistori va posar en marxa una prova pilot amb vehicles cisternes de 1.500 litres que recollien part de l'aigua i la reutilitzaven per al reg de supervivència d'arbres.  El projecte ha avançat amb la instal·lació d'un sistema de canalització que permet acumular l'aigua en uns dipòsits prefabricats de 5.000 litres. Gràcies a aquest mètode s'aprofiten ja 16.000 litres.

En les pròximes setmanes s'instal·laran dos dipòsits més de 6.000 litres i s'està treballant en col·laboració amb la ADF per a instal·lar una cisterna més, de 15.000 litres de capacitat. En total, es podrà aprofitar dos terços dels 68.000 litres que es perden cada dia des de fa més de 15 anys. Gràcies a aquest projecte municipal s'han recuperat 116.000 litres d'aquest valuós recurs hídric.

La canalització serà una mesura temporal, fins que es construeixi una altra via, paral·lela a riu Besós, per a evitar la pèrdua de l'aigua. Aquesta obra costarà 36 milions d'euros, que assumirà l'Ens de Proveïment d'Aigua Ter-Llobregat (ATL), mentre cofinança també el pla municipal de Santa Coloma. La previsió és que els treballs comencin en setembre i s'acabin en el 2026.

Augmenten les reserves del Ter i el Llobregat

Les pluges del mes de març han suposat un petit alleujament en l'emergència climàtica de Catalunya. Les reserves del Ter i el Llobregat, que proveeixen a gran part de la regió de Barcelona - inclòs Santa Coloma - estan a punt de superar el llindar dels 100 hm³. No obstant això, continuen sent insuficients i queden lluny de la quantitat mínima que permetria aixecar la situació d'emergència.  Les restriccions imposades per la sequera continuen vigents, i així ho faran fins que el Ter i el Llobregat superin els 100 hm³ de manera folgada i sostinguda durant diversos dies.