Skip to main content

Actualitat

Santa Coloma se suma a la campanya de prevenció del suïcidi

  • Xavi López

Santa Coloma s'ha unit a la campanya de prevenció del suïcidi que ha posat en marxa la Generalitat. Actualment podem trobar a terra, com es pot veure a la fotografia, un missatge que diu "Si coneixes algú a punt de caure en el pont del suïcidi, escolta'l i demana ajuda al 061".

Aquesta campanya està inclosa dins de les línies i accions prioritàries definides al Pla Estratègic del Pla Director de Salut Mental i Addiccions per als propers anys, així com al Pla de Salut de Catalunya 2021-2025. Se centra a impulsar estratègies de promoció de la conscienciació social i la prevenció de la conducta suïcida.

L'OMS ha establert la prevenció del suïcidi com a prioritat de salut pública, ja que representa un gran impacte a nivell personal, familiar i social. Es una causa de mort que podem evitar entre tots i, a més, provoca un impacte físic, psicològic, emocional i social a les persones i famílies afectades, i a la comunitat en el seu conjunt.

L’any 2021, el suïcidi va ser la primera causa de mort entre els homes dels 25 als 44 anys. A Catalunya, la taxa de defunció per suïcidi en homes els darrers 5 anys oscil·la entre 11 i 13 per cada 100.000 habitants, sent superior en els grups de major edat.

En aquest sentit, és molt important que l’entorn dels homes adults pugui reconèixer i donar l’alarma davant de situacions de soledat, aïllament social, desesperació o desànim que puguin desenvolupar en conducta suïcida; entre el 60% i el 90% de les persones que se suïciden tenen símptomes de depressió.