Skip to main content

Economia

Santa Coloma, entre els municipis on més baixa l’IBI

  • Toni Salvador

L’impost sobre els béns immobles (IBI) és un dels principals gravàmens gestionats pels ajuntaments. El Ministeri d’Hisenda, fins i tot, el contempla com el “més important del sistema tributari espanyol per les entitats locals, tant des del punt de vista recaptatori com pel nombre de contribuents afectats”. En el cas de Santa Coloma, el tipus impositiu de l’IBI és del 0,569%, molt a prop del mínim que marca la Llei reguladora de les hisendes locals, que estableix que el gravamen mínim és de 0,4%, mentre que el màxim ha de ser de l’1,1%.

Segons ha avançat Catalunya Press, la xifra colomenca se situa com una de les més baixes de tot l’estat. Un total de nou governs municipals han reduït el tribut almenys un 10% entre el 2019 i el 2022, entre els quals es troben Pozuelo de Alarcón, Sagunt i Santa Coloma, així com també grans ciutats com Palma, Barcelona, Madrid, Santander i Oviedo. El nostre municipi i la ciutat comtal són els únics municipis de Catalunya on hi ha hagut un descens considerable. 

Per contra, també hi ha hagut moltes ciutats on l’impost ha pujat els darrers anys. En aquest cas, destaquen els que han aplicat un increment de fins a dos dígits, on es troben quatre municipis catalans: Mataró, Mollet del Vallès, Reus i Tarragona. Municipis que també han patit pujades, tot i que no tant pronunciades, són Manresa, Sant Cugat del Vallès, el Prat de Llobregat, Granollers, Sabadell i Terrassa.

Fotografia: Andreu Fernández