Skip to main content

Economia

L'Ajuntament canvia el model de gestió de les prestacions locals

  • Xavi Chica

En el ple municipal del passat dilluns es va aprovar la proposta inicial del Reglament Marc de les Prestacions Econòmiques de Caràcter Social amb l’objectiu d’adaptar-lo a les condicions actuals i modernitzar-lo. La incorporació de la moneda digital Grama, la universalització de les ajudes i l’aplicació d’un règim sancionador són algunes de les novetats. 

L'objectiu de l'Ajuntament de canviar el model de gestió de totes les prestacions econòmiques municipals. El nou reglament millora la regulació de les condicions generals de les prestacions econòmiques, defineix els requisits, criteris d'atorgament i els barems de valoració així com la seva tramitació. A més, aquest marc normatiu ordena el procediment de concessió, resolució i notificació i permet establir els deures i drets de les persones perceptores de les ajudes econòmiques. El nou reglament, que substitueix l'anterior vigent des de 2012, també regularà les quanties de les prestacions, el pagament i el seu sistema de control. S'estableix com un dels canvis més importants l'actualització i revisió del règim sancionador per evitar un ús inadequat de les ajudes per a part de les persones beneficiàries.

Una de les novetats és la incorporació de la moneda local digital ‘grama’ com a pagament dinerari de les prestacions en general, però sobretot si es tracta dels ajuts per l'alimentació, la higiene i el vestit. 

Al llarg de 2020, al conjunt dels Serveis Socials es van atendre un total de 15.328 persones (9.140 dones i 6.188 homes), el que representa prop de 2.500 més respecte al 2019. Les persones ateses al 2020 representen el 12,7% de la població (15 per cent de la població femenina i 10,4 per cent de la masculina). En total  hi va haver 9.849 expedients familiars actius (22,4 per cent de les llars), 1.815 dels quals van ser nous, xifra que representa un 18 per cent de noves famílies als serveis socials. Fins a finals d'any, els Serveis socials van atendre 2.491 persones noves.