Skip to main content

Cultura

Rodolfo Del Hoyo és el nou president de l'associació “Escrivim”

  • Sara Simonet

L'escriptor colomenc Rodolfo del Hoyo presideix, des del passat mes de desembre, l'associació Escrivim. Una agrupació de 60 escriptors i escriptores professionals que es va posar en marxa l'any 2017 a Catalunya per defensar els drets del col·lectiu. Per poder formar part de l'associació és necessari tenir publicats almenys 5 llibres, i que un d'ells sigui en els darrers dos anys.

Escrivim reivindica la necessitat que els autors literaris surtin de la precarietat i passin a ser considerats una peça important en el sector de la cultura. L'associació agrupa escriptors i escriptores molt rellevants, que han rebut, en alguns casos, reconeixements com el Premi Nacional de Literatura o el Premi Cervantes Chico, entre d'altres.

Un dels principals problemes que es troben els autors està relacionat amb la socialització dels llibres als centres educatius. Això passa quan un llibre és compartit per molts alumnes i, per tant, és molt llegit però molt poc venut, ja que passa d'unes mans a unes altres, curs rere curs. Del Hoyo lamenta el fet i explica que "en el meu cas personal m'he trobat amb algun llibre meu que portava més de deu anys en una escola, i el llibre estava en molt mal estat".

Per aquest motiu, des de l'associació Escrivim demanen polítiques, que com diu Rodolfo del Hoyo, "generin un sistema amb què s'aconsegueixi aquest reconeixement de la literatura com a baula essencial de la societat". A més, l'escriptor posa com a exemple el suport que reben els escriptors professionals en altres països europeus, com ara Noruega, per evitar la degradació de les condicions laborals dels professionals de l'escriptura.