Skip to main content

Cultura

En marxa les activitats per celebrar l'Any Nou Xinès a Santa Coloma

  • Marina Tovar

Les festes de Carnaval d’aquest 2024 coincideixen amb una de les celebracions més importants de la cultura xinesa, l’Any Nou Xinès. El 10 de febrer, l’Any del Conill va acabar per donar entrada a l’Any del Drac, marcat al calendari xinès com l'any 4722.

Des d'avui fins al dissabte 24, l’Any Nou Xinès omplirà Santa Coloma d’activitats diverses per apropar la ciutadania a les tradicions d’aquesta celebració. Els principals escenaris de les activitats seran la plaça de la Vila, la plaça del Rellotge, la Biblioteca del Fondo i la Ciba. 

La coincidència amb les festes de Carnaval han causat que, en comptes de començar les celebracions el dia 10, comencin aquest dilluns. S’han programat festes amb elements tradicionals, com la Festa dels Fanalets, una sessió de cinema d’arts marcials, tallers de manualitats i de cuina i una gimcana per a totes les famílies.

La celebració es basa en el calendari lunisolar, on les festes comencen el primer dia del primer mes lunar i acaben el quinzè. L’Any Nou és un dia festiu reconegut per diversos estats de l’Àsia, tot i que en els països on hi ha una comunitat xinesa important, també es celebra. 

Santa Coloma i la població xinesa

La població xinesa representa prop del 5% de la ciutat, cosa que ens permet gaudir d’aquests intercanvis interculturals, que enriqueixen Santa Coloma i la ciutadania. Aquesta celebració l’organitza, com cada any, l’Associació Cultural Popular Xinesa, amb el suport del Servei de Convivència, Desenvolupament Comunitari i Civisme de l’Ajuntament. 
Cada any va acompanyat d’un dels 12 animals de l’horòscop xinès i d’un dels cinc elements. Aquest 2024, és el torn del Drac de Fusta. Segons el simbolisme xinès, el nou any estarà marcat per la imaginació, l’adaptabilitat, el progrés i l’energia vital (per la fusta) i per l’honor, el poder i el prestigi (per al drac).