Skip to main content

Cultura

L'Excèntrica celebra 10 anys de formació i producció colomenca

  • Toni Salvador

A les acaballes d’una interminable pandèmia, el teatre colomenc està de festa. L’Excèntrica, centre neuràlgic de la formació i la creació escènica a Santa Coloma, agafa aire per bufar les espelmes del desè aniversari de l’entitat.

“Hem arribat a la maduresa”, comenta Juanjo Marín, director de L’Excèntrica. Però lluny de sentir-se antiga, l’acadèmia i productora gaudeix del seu zenit, mantenint una dinàmica d’atracció que, alhora que rega i beu de la ciutat comtal,  ha posat Santa Coloma al mapa teatral de Catalunya. Enguany, el director s’enorgulleix de l’arribada de la companyia a una maduresa per la qual “la Covid-19 ha sigut una oportunitat”. “Ens hem nodrit de la crisi per sortir-ne més forts, ja que ens ha ajudat a trobar-nos”, explica Marín.

I és que 10 anys no han passat en va. Des de la seva primera llar al carrer Sant Silvestre fins a l’actual, als baixos dels Cúbics, L’Excèntrica ha sostingut el seu creixement. Dels 100 alumnes que gaudien al local de Can Mariner han passat als 170 que cada dia vesteixen el diàfan superespai dels Cúbics. Un creiexement, però sostingut pel seny, amb la xifra dels 200 aprenents com a límit qualitatiu, tot plantant les bases per una Santa Coloma amb més professionals del teatre que ajudin a sostenir la roda que fa deu anys començaren a impulsar.

“Avui estem al nostre moment més àlgid” valora Marín. “Ens hem convertit en un referent al món teatral; els entesos reconeixen la nostra identitat”, afegeix, i no pas amb paraules buides. Des de la seva creació, les seves produccions han passat per sales com l’històric teatre Romea, el Teatre Regina o el teatre El maldà, també amb presència a festivals com el Festival RBLS o el Festival Píndoles. I enguany, el desè aniversari coincideix amb la fita de la companyia de tornar al Romea, en aquest cas amb la seva obra Cançó de Nadal, a més de la participació a la internacional Fira de Titelles de Lleida amb el seu espectacle Tragicomèdia, complint així un any estel·lar.

De cara al futur, Marín té clar que “encara tenim molt de recorregut; ens agradaria apropar-nos a més barris de la ciutat, tot trencant les barreres que allunyen a la cultura de la societat”, i inclús fantaseja amb una llunyana però possible institucionalització de l’Excèntrica que li garanteixi l’eternitat. Per ara, l’acadèmia i productora se centra en l’inici de la pre-inscripció al maig i la propera campanya de socis per totes aquelles persones que vulguin enfortir el projecte.

Les properes setmanes L'Excèntrica presenta dos esdeveniments a la ciutat de Santa Coloma. Avui dissabte celebra al seu local la Festa Familiar de L'Excèntrica, amb tallers oberts a tothom tant a l'interior com a l'exterior, a la gespa dels Cúbics. I el divendres 3 de juny l'acadèmia porta a l'Auditori Can Roig i Torres la Vetllada Musical de L'Excèntrica, una audició musical dels seus alumnes i professors. 

Fotos: Andreu Fernàndez.