Skip to main content

Actualitat

Els alcaldes del Baix Besòs acorden mesures de seguretat

  • Xavi López

Aquest matí, Núria Parlon s'ha reunit amb els alcaldes de Badalona, Xavier García Albiol, Sant Adrià, Filo Cañete i Montcada i Reixac, Bartolomé Egea, juntament amb el tinent d'alcalde de Barcelona, Albert Batlle.  La reunió s'ha portat a terme a Santa Coloma, concretament al Centre Can Sisteré, on s'hi han tractat qüestions de seguretat.  

Durant la reunió, les alcaldesses i l'alcalde han acordat establir una coordinació més efectiva entre les seves administracions i s'han compromès a la creació d'una Comissió Intermunicipal de Seguretat Pública del Barcelonès Nord.

Aqueta Comissió es reunirà trimestralment i alternarà les seves sessions entre les diferents Juntes Locals de Seguretat de cada municipi. També han acordat establir un espai de coordinació operativa entre els regidors i regidores responsables de la seguretat ciutadana que comptarà amb la participació dels comandaments de les policies locals.

L'objectiu serà abordar de manera conjunta les problemàtiques comunes relacionades amb la seguretat a Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixach, Barcelona, Badalona i Sant Adrià de Besòs i definirà les principals prioritats d’acció policial.

Les prioritats de la Comissió seran:

Fer controls de salut pública i armes blanques.

Realitzar operatius territorials coordinats.

Lluitar contra les ocupacions amb actuacions integrals.

Fer el control i la prevenció d’incendis i de les infraccions derivades de l’emergència per sequera.

Crear un sistema de comunicació operativa conjunta entre les sales de comandament policial.

També es valorarà la posada en marxa d’operatius conjunts a les zones limítrofs entre les diferents ciutats, dirigides principalment a realitzar controls d’alcoholèmia i de drogues, controls de trànsit, circulació i transport de mercaderies, lluita contra la venda il·legal i el control d’armes blanques. Cal destacar que Santa Coloma és l’única de les cinc ciutats que és fronterera amb les altres quatre.

L’alcaldessa, Núria Parlon, amfitriona de la trobada ha comentat que “donem un pas endavant en la coordinació policial. Tenim problemes comuns i per això volem coordinar els operatius conjunts”. Parlon afegeix que “marquen unes prioritats que traslladarem als cossos de Policia Local per augmentar l’eficàcia. Treballarem en allò que és la nostra competència i per atendre les necessitats de la ciutadania”.

En una primera fase, la Comissió Intermunicipal de Seguretat Pública del Barcelonès Nord centrarà el seu treball en el seguiment de les activitats que es desenvolupen a la Serralada de Marina i en el Riu Besòs, treballant principalment en la prevenció d’incendis forestals i les infraccions associades, així com en les actuacions de control i seguiment d’activitats incompatibles amb la protecció del medi ambient i de l’ús cívic dels espais naturals. Per alta banda, els comandaments operatius establiran, per mandat de la Comissió, un sistema de coordinació i alerta permanent per abordar les accions de suport mutu més enllà de la planificació dels operatius conjunts.

Finalment, es farà un seguiment permanent sobre les delictes de violència de gènere, la prostitució o sobre els delictes contra el patrimoni, monitoritzant i dirigint les actuacions cap els grups delictius organitzats.

Així mateix s’aprofundirà en la coordinació de les unitats especialitzades, com la USIR o el GEIP, per lluitar contra els delictes d’usurpació de bens immobles i, en especial, contra les ocupacions de caràcter delictiu i vinculades a grups organitzats.