Skip to main content

Política

Govern i Ajuntament, citats per parlar de la segona residència

  • Josep M. Roca

La segona residència d’avis pública de la ciutat serà el punt principal de la reunió que (si no hi ha un nou canvi d’agenda o de temari) mantindran aquest dijous 16 de març pel matí, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon.

ERC ha posat aquest equipament com una de les principals propostes de la seva campanya i han fet arribar a les xarxes aquest dilluns un vídeo en el qual el candidat de la formació a Santa Coloma i el conseller han parlat sobre la segona residència. Questions electorals a banda, la proposta dels republicans és construir l’edifici de la segona residència en el solar que ja hi ha assignat a l’avinguda de Francesc Macià si són decisius en el govern municipal.

Per aquest motiu, la candidatura d’ERC ha anunciat que ha arribat a un compromís amb el conseller (membre del govern d'ERC) qui manifesta en les imatges que “cal que l’Ajuntament tingui la voluntat de construir-hi (en el solar on s’ha de fer l’edifici) i, tal com hem fet amb altres municipis de Catalunya, ja ens posarem d’acord el govern de Catalunya i l’Ajuntament de Santa Coloma per a construir aquesta residència i, sobre tot, per part de la Generalitat per garantir-ne el seu finançament públic perquè les persones grans tinguin una nova residència per poder viure la fase final de la seva vida”.

Després de les declaracions del conseller d’avui mateix, la reunió entre Campuzano i Parlon hom pot pensar que podria haver-hi un principi d’acord perquè la segona residència sigui una realitat el més aviat possible. Preguntada al respecte d’aquesta trobada, l’alcaldessa Parlon ha contestat a El mirall.net que “espero que (el conseller) signi per escrit que assumirà les seves competències per fer el que fa anys hauríem d’haver fet: la segona residència”.

El consistori colomenc va indicar fa temps que es podria plantejar construir la segona residència, tot i que les competències municipals consisteixen en l’aportació del solar (art. 61 de la llei 12/2007 de Drets Socials), si la Conselleria de Drets Socials es comprometia a garantir el finançament adequat per la posada en marxa i el funcionament de l’equipament. Un acord que s'ha produit mai. Evidentment, tot a expenses que el cost de la instal·lació de la qual caldria encara fer-ne el projecte fos assumible pel consistori, ja que se n’hauria de trobar el finançament.

La versió de la Conselleria de Drets Socials

El mirall.net s'ha posat en contacte amb la Conselleria de Drets Socials per tal de conèixer l’opinió del govern, ja que el conseller Campuzano era, clarament, en un acte electoral del seu partit amb el candidat d’ERC, Rufián, en el moment de fer les declaracions en vídeo.

Fonts del Departament de Drets Socials han respost, rebaixant les paraules del conseller, que “Carles Campuzano va assenyalar que la construcció de la residència ha d'anar a càrrec de l'Ajuntament, en aquest cas el de Santa Coloma de Gramenet, i que un cop aquesta residència estigui construïda s'estudiarà la concertació de places o el conveni per part de la Generalitat. La voluntat de reduir la llista d'espera i, per tant, atendre el màxim nombre de persones possible és l'única motivació del conseller en aquesta declaració”.

Les xarxes socials cremen

L’enrenou de les declaracions del conseller i el seu ús per part d’ERC Santa Coloma han encès les xarxes socials i han fet que polítics d’altres formacions diguin la seva, com el parlamentari dels comuns a Madrid Jaume Asens, el diputat socialista colomenc Raúl Moreno, l’ex consellera de Drets Socials Violant Cervera i altres, en una polèmica que s’ha estès per a tota la xarxa, amb apel·lacions controvertides i respostes dels implicats.

Això  ha comportat que els Comuns i Junts per Catalunya ja hagin demanat la compareixença de Carles Campuzano en el Parlament per parlar de la política del govern en el cas de les Residències de Gent Gran i dels criteris del Departament arrel del tracte que es dona a Santa Coloma, segons informa la versió digital d’El Periódico.

També demà, el grup parlamentari socialista -segons fons del mateix PSC- anunciarà que entra també la petició de compareixença i farà preguntes per escrit al govern sobre aquest tema. La qüestió ess'haurà de debatre en seu parlamentari en les properes setmanes.

En les fotos, es pot veure la zona on s'hauria de construir la segona residència colomenca (portada) i una imatge del vídeo electoral d'ERC (interior).