Skip to main content

Política

Carme Forcadell, Teresa Castellví i el CEP, premis Boada

  • Xavi Chica

Esquerra Republicana Gramenet va celebrar aquest dijous 4 de novembre el lliurament de la primera edició dels Premis Alcalde Boada al Museu Torre Balldovina. Aquests premis s’atorguen a persones que han destacat per la seva lluita en defensa dels valors republicans al llarg de la seva vida.

En total, es van lliurar tres distincions a persones i entitats. Pel que fa a la defensa dels valors republicans a una persona de la ciutat de Santa Coloma, es va atorgar el premi a Maria Teresa Castellví. El jurat va valorar la seva tasca com a presidenta de l’associació de comerç del Fondo i la trajectòria de la seva família en la defensa del català amb la gestió de l’escola Manent.

Pel que fa al premi a una ciutadana de Catalunya, s’ha atorgat el premi a Carme Forcadell, lingüista, activista i política catalana, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana i presidenta del Parlament de Catalunya, qui va fer una ferma defensa dels valors de “llibertat, solidaritat i igualtat” inherents a la república. El premi a una entitat el va rebre el Centre Excursionista Puigcastellar, que enguany celebra el 75è aniversari.

De manera extraordinària, es va fer menció especial a títol pòstum a Antonio Jiménez en reconeixement a la seva llista republicana i antifeixista i al seu suport a les lluites de la ciutadania també com a militant de CCOO, PSUC i PCC.

Els premis duen el nom de Celestí Boada, militant d’Esquerra Republicana, i que va ostentar l’alcaldia des de 1936 fins que al 1938, que es va alistar a l’aviació. En tornar va ser sentenciat, torturat i afusellat pel règim franquista. Molt emotiu va ser el discurs de la seva filla Montserrat en un acte on van assistir representants de formacions polítiques de diferents sensibilitats.