Skip to main content

Economia

La Grama es canviarà en euros sense penalització

  • Josep M. Roca

El reglament de la moneda local grama, que només opera de manera virtual, ha vist com el ple municipal aprovava diferents modificacions que afectaran les 485 empreses, els 416 particulars i les 149 entitats que en són membres. La principal novetat és que s’elimina el temps de maduració de la moneda, el que significava que calia esperar 45 dies des de l’entrada de la moneda en el circuit per poder-la bescanviar per euros. Una espera que afectava especialment els comerços col·laboradors en les prestacions socials amb grames que permeten als beneficiaris comprar usant aquesta moneda evitant l’estigmatització en permetre l’anonimat.

Aquests comerços que servien els productes diàriament, reportaven problemes de tresoreria per reposar els productes en haver d’esperar mes i mig per poder usar-los per pagar als proveïdors de fora de la ciutat. Això al costat del fet que la recirculació de la grama s’està aconseguint amb suficiència per altres mètodes, ha permès eliminar la maduració per a tot-hom. Això sí, els establiments col·laboradors per canviar hauran de justificar la despesa social.

Altres canvis en el reglament afecten la denominació de la mateixa moneda (fins ara unitat d’intercavi) i l’adaptació dels textos a l’actual llenguatge de gènere.                       

Canvis en el reglament de prestacions socials

Les modificacions introduïdes en el Reglament de la moneda Grama i que afecten les subvencions i prestacions de caire social en què participa el consistori, s’han incorporat també dins el Reglament de Prestacions socials del consistori.

Aquest reglament, que regula totes les tipologies d’ajuda social (menjador, programa aliments, etc...) recollirà ara aquestes modificacions que afecten, d’una manera específica, els establiments que col·laboren amb la grama.