Skip to main content

Economia

El cost de la cistella bàsica puja fins a un 12 per cent des d'estiu

  • Toni Salvador

Cada vegada que comprem en algun dels supermercats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el preu de la cistella de la compra augmenta. La inflació continua causant estralls en les nostres butxaques, afectant fins als productes més econòmics i indispensables. Així ho demostra l'últim informe de la Secció d'Estudis Territorials de l'AMB sobre l'evolució dels preus de la cistella bàsica metropolitana, els quals augmenten en pràcticament tots els barris del territori.

L'autoritat metropolitana ha analitzat l'evolució des de l'estiu passat dels preus de 22 productes alimentosos de primera necessitat afectats per la rebaixa de l'IVA, per un temps limitat, aprovat a través del Reial decret de desembre del 2022. Els productes, tant de marca blanca com de marca, han estat analitzats tant en els supermercats amb preus més econòmics, com en els de preu mitjà o car. Els que més noten l'augment dels preus són els supermercats cars, tant en la cistella amb productes de marca blanca, que pugen de 78,60€ a 84,74€, com en els de marca, de 99,13€ a 111,19€. En el cas dels de preu mitjà, la cistella augmenta de 69,06€ a 72,19€ en les marques blanques i de 90,03€ a 91,48€ en les marques oficials. Finalment, en els *súpers econòmics les marques blanques pugen 1,60€, un 2%, mentre que en els productes de marca el preu disminueix lleugerament, segons el l'AMB, a causa de l'augment del marge de benefici.

Carn, cereals i oli: els que més pugen

Les proteïnes, carns, peixos, formatge i llet, han augmentat el seu preu entre un 8,45 i un 26,84% des del passat estiu; els cereals, entre un 9,93 i un 19,14%; l'oli, entre un 9,66 i un 19,14%; finalment, en el cas de les hortalisses i la fruita, l'augment de preus es registra únicament en els supermercats cars, pujant un 1,49%. En els econòmics i mitjans disminueixen, respectivament, en un 5,36 i un 0,87%. Aquestes són les xifres que ofereix l'estudi del AMB sobre els 22 productes de primera necessitat que integren la cistella bàsica metropolitana.
En acostar la lupa, els productes que s'han encarit més del 15% sense comptar els que es repeteixen són, en els súpers econòmics, les mandarines, la col, la llet, el formatge i l'arròs. En els mitjans, el carabassó, els cigrons cuits, la pasta i l'olia. I en els cars, les taronges, la patata blanca i la mantega.