Skip to main content

Actualitat

Les estafes a través d'SMS i mail són les més habituals

  • Josep M. Roca

Els Mossos d'Esquadra han notat la baixada de delictes habituals entre persones, però tenen molt present que les estafes són la causa de la major part de les denúncies que es tramiten. Potser perquè, especialment en els ciberatacs que es realitzen per internet, la víctima necessita presentar la denúncia per a aconseguir -almenys intentar-ho- que li retornin el sostret, encara que no sempre és així.

En Santa Coloma, la comissaria dels Mossos d'Esquadra tenen clar que són moltes les persones que resulten enganyades després de rebre un correu electrònic o bé un SMS. En ells, usant un fons de pantalla semblant (o copiat) del banc i referenciat a un número de telèfon clonat de l'entitat bancària que dona versemblança al contacte, que fins i tot el dispositiu reconeix com a tal. Així s'obté que la víctima respongui teclejant el codi sol·licitat o la contrasenya corresponent i s'autoritzin pagaments en línia a comerços de poblacions llunyanes o la retirada de diners en efectiu del caixer.

Les estafes són de petita quantitat -en el caixer el màxim són 200 euros-, però en Santa Coloma aquests delictes es denuncien constantment. "És un degoteig diari que no cessa", expliquen els mossos. I tot ells malgrat les campanyes de les mateixes entitats bancàries i dels cossos de seguretat que demanen als usuaris que mai donin les seves dades a través de la xarxa o el telèfon.

A aquest procediment se'l denomina Smishing, ja que les màfies que treballen aquests delictes utilitzen especialment la missatgeria (SMS) o el correu electrònic per a posar-se en contacte amb la víctima que cauen en l'engany.

Les entitats bancàries mai es dirigeixen als seus clients usant aquests conductes quan necessiten alguna documentació del client. No obstant això, els estafadors continuen fent picar a moltes víctimes cada dia.