Skip to main content

Actualitat

Pisos de colors

El pla per rehabilitar pisos a Fondo Alt inicia la seva segona fase

  • Xavi Chica

La segona fase del pla de rehabilitació d'edificis al barri del Fondo Alt ja s'ha posat en marxa amb les primeres anàlisis dels blocs de l'illa formada pels carrers Flor i Cel, Pirineus, Valentí Escalas, Mas Marí i Terrassa.

La gran novetat d'aquest segon cicle d'obres és que s'instal·laran ascensors en aquelles comunitats que així ho aprovin. L'actuació arrencarà al llarg del primer semestre de 2019 i servirà per renovar 46 edificis i 456 habitatges, totes elles d'una antiguitat considerable.

La reforma comptarà amb una subvenció de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) del 30 per cent del cost de l'obra i del 50 per cent per a la instal·lació dels ascensors. De moment, 7 edificis amb un total de 130 habitatges han acceptat instal·lar l'ascensor. "Serà la gran novetat dins d'aquesta segona àrea d'actuació. Els veïns i veïnes podran abonar les quotes en un termini més llarg, de fins a 10 anys, si en el seu edifici s'instal·la ascensor ", assenyala l'alcaldessa Núria Parlon, que destaca així mateix ”l’aïllament tèrmic que s'està duent a terme en els edificis, el que sens dubte també ajuda a combatre la pobresa energètica ", manifesta.

La fase 1 està ja pràcticament acabada. Si passegen per la zona, els edificis reformats salten a la vista pel colorit de les seves façanes. En total ja s'han rehabilitat 36 blocs i 360 pisos amb un pressupost proper als 2 milions d'euros. L'Ajuntament ha informat que, descomptant les subvencions, els propietaris d'aquesta fase 1 hauran de pagar uns 4.000 euros de mitjana aproximadament, finançables en 5 anys, el que suposa una quota mensual de 67 euros de mitjana.

El tinent d'alcaldessa Jordi Mas ha afirmat que les comunitats de veïns "inicialment eren molt reticents al projecte, però amb el temps han vist que els problemes que presentaven els seus edificis s'han anat solucionant pràcticament de cop. El veïnat està content i la segona fase també s'està desenvolupant amb un ampli consens. S'està veient que aquest és un projecte d'èxit no només per al barri sinó també per a la ciutat, encara que hi hagi intents d'intoxicar per part d'algun partit de l'oposició", ha assegurat Mas a El mirall.net.

Actualment, a Santa Coloma, al voltant del 44 per cent dels blocs d'habitatges privats tenen entre 45 i 64 anys d'antiguitat, i més d'un 5 per cent té més de 85 anys. Molts requereixen de reformes ineludibles, però sovint els veïns d'un bloc no es posen d'acord per iniciar-les o no disposen del capital necessari. Amb aquesta fórmula aplicada inicialment en Fons Alto, l'Ajuntament facilita el finançament als veïns i s'accedeix a subvencions.

Les reformes dins d'aquest nou model de gestió i execució d'obres s'ampliaran més endavant amb una tercera fase que anirà progressivament en direcció cap al Raval i el riu Besòs.