Skip to main content

Actualitat

La UB seguirà la renaturalització del riu Besòs

  • Toni Salvador

L’Ajuntament ha arribat a un acord amb la Universitat de Barcelona (UB) pel seguiment científic de la renaturalització del riu Besòs. Avui dimecres 23, l’alcaldessa Núria Parlon rep al consistori al rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, on es durà a terme l’acte de signatura del conveni, aprovat a la Junta de Govern Local del 22 de març.

El projecte d’investigació pretén desenvolupar un seguiment de la millora de la biodiversitat associada a la renaturalització i, específicament, a una de les seves principals estratègies: la creació d’un Refugi de Biodiversitat.

Segons l’acord, la UB es compromet a donar suport al projecte mitjançant les activitats docents de la Facultat de Biologia, la qual farà el seguiment de la biodiversitat de tot el tram final del Besòs, a més dels espais on es desenvoluparan les diferents fases de la creació del refugi.

Un projecte regenerador a llarg termini

El passat 26 gener van començar les obres de renaturalització del riu Besòs a la primera de les seves fases, que comprèn l'espai de la llera entre el Pont Vell i Can Zam. L'objectiu d'aquest projecte és millorar la biodiversitat al voltant del riu, creant un corredor que doni continuïtat a la fauna procedent de Can Zam i de la Serralada de Marina, augmentar la resiliència de l'ecosistema fluvial i millorar les condicions per al desenvolupament de més espècies.

La primera fase de renaturalització contempla la creació de llacunes al marge dret del riu i un gran espai d'educació ambiental visitable. El projecte té un pressupost d'un milió d'euros, que serà finançat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (70 per cent) i l'Ajuntament de Santa Coloma (30 per cent). També es compta amb el finançament europeu dels fons Feder.

Pel que fa a al segona fase del refugi, per la qual encara no hi ha data d’inici, l’Ajuntament ha iniciat la recerca de finançament mitjançant els Fons Next Generation.