L'emotiva exposició de Sergi Bernal rep el Premi Ciutat de BCN

  • Xavi Chica

“Era una història molt rodona perquè sabíem què havia de passar, era una visita al mar, però després vam saber que aquell mestre va ser capturat, torturat i assassinat al 1936. Era una història que s’havia d’explicar”, assegura el geògraf, documentalista i fotògraf colomenc Sergi Bernal, comissari i un dels autors de l’exposició Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar. Organitzada pel Museu Marítim de Barcelona i el Memorial Democràtic, l’espai va rebre l’11 de febrer el premi d’Educació Ciutat de Barcelona, una distinció que, segons Bernal, “reconeix a una persona que va fer pedagogia, un mestre que va exercir fa més de 80 anys”.

L’exposició, que s’ha pogut veure ja a 57 sales, detalla la forma d’ensenyar d’Antoni Benaiges a Bañuelos de Bureba (Burgos). Ho fa recreant l’ambient d’una escola rural republicana del 1934 a través de fotografies, cartes de l’època, mobiliari i documentació “d’un poble de 220 habitants en el que no hi havia carreteres, aigua potable, electricitat ni cap servei” i del que Bernal ja va escriure el llibre Desenterrant el silenci.

Allà, el mestre va potenciar la línia pedagògica de Freinet, una tècnica basada en la participació dels alumnes i la publicació de les seves emocions i els seus pensaments en quaderns escolars mitjançant impremtes. I és en aquests llibrets on Bernal troba una nova història dins de la història de Benaiges. “D’aquí neix l’exposició. Va aparèixer un llibret que tenia la família que es deia El mar, la visión de unos niños que no lo han visto nunca. En aquest quadernet els alumnes escrivien com era el mar per a uns nens dels anys 30 que no l’havien vist mai. El Museu Marítim entrava molt bé en aquesta història. A partir d’aquest llibret podíem explicar els mestres de la República, les tendències de remodelació pedagògica del moment i després els assassinats dels mestres a les fosses comunes”, indica Bernal.

D’unes fotografies a una fossa comuna va trobar una “història de vida”. La seva investigació va arrencar el 2010 i sembla que s’aturarà. Tot i això, mai se sap si podrà aparèixer un nou quadernet que tornés a posar al mestre Antoni Benaiges a la palestra. De moment, el Sergi Bernal continua fent fotografia i no obliga les seves arrels colomenques: “Ara tot just estic de judici per unes fotos que he fet a una manifestació i que poden arribar a anar bé a un acusat per unes coses que diuen que va fer però que potser no. Sempre faig fotografia i aquí a Santa Coloma durant molts anys he fet fotografia de moviments socials o simplement de descampats amb avis jugant a cartes. Clar que continuo vinculat a la ciutat. Com podria no estar-ho?”, conclou. 

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Amb el suport de: