Tanit desenvolupa el seu projecte amb ajuda de científics

  • Xavi Chica

Quan al claustre de l’escola Tanit, al carrer Pirineus, van preguntar als mestres si volien formar part del projecte Magnet, la resposta va ser unànime: sí. Es tracta d’un programa molt selecte, inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, del qual només formen part a Catalunya una trentena de centres, i que està impulsat per la Fundació Jaume Bofill en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat i l’Ajuntament. El seu principal objectiu és el d’apropar institucions de prestigi al dia a dia de les escoles. En el cas de Tanit, l’aliança es va fer amb l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM), i tota la comunitat educativa, direcció, mestres, alumnes i famílies, està encantada amb els resultats des que es va posar en marxa en el curs 2017-18.

Des de llavors, l’escola Tanit i l’Institut de Ciències del Mar van de la mà, treballant de manera col·laborativa. Els alumnes poden anar a les instal·lacions que l’institut té al passeig de la Barceloneta per aprofundir els seus coneixements científics sobre el medi marí. Però els mateixos científics de l’ICM també visiten de tant en tant el col·legi per fer experiments i difondre el seu coneixement. Al novembre de l’any passat, per exemple, els científics van portar la maqueta d’un submarí a Tanit i això va servir perquè a classe els alumnes treballessin diferents temes: des de les fosses marines, els animals que podem trobar al mar, la flotabilitat d’un submarí... “I també ens hem arribat a posar en contacte amb científics que estan fent una expedició a l’Antàrtida amb l’Skype”, expliquen Hamsa, Rim, Jessica, Dina i Parwinder, cinc alumnes de cinquè i sisè curs a qui se’ls veu enganxats a la ciència, embadalits amb els físics, químics i científics marins amb qui han tingut contacte.

"Quan treballen amb experts estan en contacte amb ells i veuen que són gent normal, això suposa un gran al·licient per a ells. Veiem com els alumnes de Tanit tenen moltes expectatives perquè descobreixen un món real al qual poden accedir”, explica la directora de l’escola Montse Ruiz. Una motivació que comparteixen mestres com la Vanesa Rodríguez. “Entrar a Magnet va suposar un privilegi per als alumnes però també per als mestres, perquè podem anar directament a un especialista perquè et faci un assessorament del tema que tu estàs explicant a classe, i això és un privilegi”, indica.

Tot plegat deriva en un model original i innovador, on el temari se segueix sense tants llibres (només n’hi ha de consulta), i on totes les assignatures es desenvolupen sota el prisma de la ciència. Per fer matemàtiques s’empren exercicis com calcular la profunditat de les fosses marines. Quan estàs en contacte amb algú que viatja a l’Antàrtida, s’aprèn geografia. Una manera diferent d’aprendre i que els alumnes no obliden.

La llavor d’aquest projecte, la va plantar l’estimada mestra Isabel Muñoz, qui en les seves hores de voluntariat va aconsellar a la directora de l’escola Tanit moure cel i terra per adherir-se al programa Magnet. El repte es va assolir i avui dia és una part més del ric llegat que ens va deixar la Isabel.   

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.