Demà comença un treball vital per salvar els pins colomencs

  • Xavi Chica

Salvar els pinars que encara estan sans a la Serralada de Marina de la plaga d’escarabats Tomicus destruens i evitar-ne la seva propagació és l’objectiu del pla d’acció que arrenca demà 1 de març a la muntanya colomenca. L’esperat desbloqueig de la partida pressupostària (48.000 euros) que havia de destinar la Generalitat va ser anunciat pel Director de Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Josep Pena (ERC) el 19 de febrer i ara ja s’està procedint al control de la plaga, a avaluar l’estat dels pinars i delimitar les zones afectades.

La sequera dels últims anys ha afeblit molt les masses forestals, especialment els pins, que són molt propensos a l’atac de plagues. L’escarabat Tomicus conviu amb els pins en un cert equilibri en condicions normals, però en situacions de sequera extrema el nombre d’insectes prolifera.

El control de la plaga no és senzill perquè la principal causa, la sequera, no es pot eliminar. Però sí es pot evitar la propagació protegint els arbres que encara no estan afectats mitjançant la tallada i retirada completa dels pins afectats. Els treballs que es duran a terme també són importants per minimitzar el risc d’incendis, ja que s’elimina matèria morta del bosc.

Tant el govern municipal, amb majoria socialista, com ERC Gramenet han emès un comunicat de premsa anunciant l’inici de l’actuació, que arriba després de mesos de seguiment i que es podrà executar en els terminis aconsellats per biòlegs i tècnics. També s’ha volgut agrair la feina feta sobre el terreny per entitats colomenques com els Bruixots del CE Puigcastellar, el Centre d’Estudis per la Natura del Barcelonès Nord i els tècnics del Parc Serra de Marina. 

Edicions de Santa Coloma, S.L.
Anselm Clavé, 5-7, 1a planta.
08921 Santa Coloma de Gramenet
T. 933 866 248 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.